Facebooks Libra bytte namn till ‚Diem‘ bland planer för lansering av Stablecoin 2021

I KORTHET

  • Facebooks kontroversiella Libra-projekt har bytt namn till Diem.
  • Diem Association-chefen säger att ommärkning är en del av ansträngningarna att blidka tillsynsmyndigheter.
  • Diem vill lansera sin dollarstablecoin i januari 2021.

Vågen, den Facebook-stödda digitala valutan genomgår en ny ommärkningsfas i ett försök att mildra långvariga reglerande rynkor.

Sedan tillkännagivandet i mitten av 2019 har tillsynsmyndigheter gått mot Vågen och argumenterat för att projektet skulle kunna öka de globala penningpolitiska kontrollprotokollen.

Faktum är att Libra framträdde sannolikt som katalysator för mer allvarliga överväganden kring centralbankens digitala valutor (CBDC).

Vågen vill behaga tillsynsmyndigheter med namnbyte

Enligt Reuters omarbetar Libra-projektet sig genom att byta namn till „Diem“, det latinska ordet för „dag.“ Således kommer den schweiziskt baserade Libra Association nu att kallas Diem Association.

I en kommentar till namnändringen påpekade Diu Association VD Stuart Levy att flytten är en del av projektets ansträngningar att förenkla dess mål för tillsynsmyndigheter och tillade:

”Det ursprungliga namnet var knutet till en tidig iteration av projektet som fick ett svårt mottagande från tillsynsmyndigheter. Vi har dramatiskt förändrat det förslaget. ”

Faktum är att Diem-projektet har genomgått betydande förändringar efter en omfattande pushback från tillsynsmyndigheter över hela världen. Från ett „Facebook-mynt“ bakom en korg med fiatvalutor kommer Diem istället att utfärda enskilda stablecoin-arter, var och en kopplad till ett specifikt nationellt fiat.

Som tidigare rapporterats av BeInCrypto, ser Diem ut att lansera ett av sina mynt (en dollartäckt token) i januari 2021.

Denna plan är dock beroende av att godkännande kommer från den schweiziska tillsynsmyndigheten för finansmarknaden (FINMA). Diem ansökte tidigare om en FINMA-betalningslicens tillbaka i september 2019.

Diem-namnändringen är den andra av sådana åtgärder för projektet. Tillbaka i maj döptes Facebook om sin Calibra-plånbok till Novi.

Tillsynsmyndigheter starkt mot privata stablecoins

Enligt Levi skär Diem inte bandet med Facebook trots namnbytet. Facebooks koppling till projektet är fortfarande en av de viktigaste orsakerna till Diem.

I en nyligen publicerad artikel fördubblade Christine Lagarde, ordförande för Europeiska centralbanken (ECB), de upplevda farorna med stora tekniskt ledda betalningsprojekt. Enligt ECB: s chef utgör privata stablecoins större risker för finansiell stabilitet än Bitcoin (BTC).

Lagarde, liksom andra medlemmar i det vanliga finansiella etablissemanget, säger att CBDC är en livskraftig motåtgärd mot privata stablecoin-projekt som Diem. Förutom att skapa CBDC, föreslår tillsynsmyndigheter också strängare regler för stallmynt.